29 septembrie 2024

1Corinteni

1Corinteni

INTRODUCERE

Unul din cele mai fascinante și mai apologetice aspecte în ce privește autenticitatea Sfintelor Scripturi este realismul cu care sunt scrise. Acest realism, pe alocuri chiar dureros, demonstrează o dată în plus faptul că că nu avem a face cu niște scrieri atent ticluite menite pentru a crea iluzii false despre oameni și evenimente. Epistolele 1 și 2 Corinteni în care vom păși în perioada următoare sunt o mărturie a realismului scriptural inspirat și păstrat de Duhul Sfânt pentru noi. Spre dezamăgirea celor ce tind să idealizeze biserica primului secol, aceste epistole prezintă o radiografie dureroasă în care putem observa zbaterile reale ale unei biserici multiculturale în care existau și greci și romani și o comunitate semnificativă de iudei convertiți la creștinism. O biserică situată în unul dintre cele mai prospere orașe port ale imperiului Roman, un oraș faimos prin imoralitatea și aroganța locuitorilor săi. Un oraș, care asemenea multora din acea vreme adăpostea o mulțime de temple idolatre (unii au numărat 26 de temple diferite). 

Toate aceste elemente au constituit provocări și premise pentru problemele despre care citim în epistole. Astfel identificăm în mijlocul corintenilor probleme de dezbinare, dificultăți în relaționarea la cei cu diferite convingeri în ce privește consumul anumitor alimente, segregare pe bază de clase sociale, curvie, incest, lipsă de disciplină și haos în închinare, ba chiar și probleme doctrinare (negarea învierii)… 

Cu siguranță nu putem să generalizăm această imagine cu privire la întreaga biserică a primului secol. Trebuie însă să renunțăm la o imagine idealistă și falsă, în același timp, cu privire la aceasta. Biserica locală nu a fost niciodată perfectă ea este însă iubită de Dumnezeu și se află într-un continuu proces de sfințire și desăvârșire. 

Poate simți că biserica în care ești nu e ce ți-ai dori sau ce ți-ai imaginat. Poate nu te așteptai să găsești anumite atitudini sau păcate printre oamenii din ea. Poate ești nemulțumit sau chiar profund dezamăgit. Această epistolă ne poate învăța cum să iubim o biserică locală imperfectă alcătuită din oameni imperfecți, și mai ales cum putem contribui împreună la sfințirea și unirea în dragoste a comunității în care ne-a pus Dumnezeu.

Facă Dumnezeu, ca acest studiu să aprindă în noi o dragoste tot mai mare față de El și față de biserica în care ne-a pus.

 

Septembrie 2024

Echipa Pastorală a bisericii Bunavestire

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.